Veelgestelde vragen

Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen.

  1. Wat voor 3D scanners gebruik je?

Ik maak gebruik van de Artec Eva en de Artec Spider 3D scanners. De specificaties van deze scanners kun je hier bekijken.

3D scanners van Replicad
  1. Hoe nauwkeurig zijn de 3D scanners?

Bekijk hier de specificaties van de verschillende 3D scanners.

  1. Kun je ook de kleuren opnemen tijdens het 3D scannen?

Ja, tijdens het 3D scannen wordt de kleurinformatie ook opgenomen.

 

3D scannen
  1. Kun je ook 3D scannen op locatie?

Jazeker, dat is 1 van de voordelen van deze mobiele scanners. Ik kan die op elke gewenste locatie gebruiken, dus ook voor het 3D scannen van objecten in de buitenruimte, in een depot/opslaglocatie of een atelier van een kunstenaar. De objecten hoeven niet altijd bij mij afgegeven te worden.

  1. Werk je ook voor particulieren?

Ja, iedereen kan bij mij een 3D scan laten maken

  1. In welke bestandsformat lever je de bestanden aan?

Standaard lever ik het 3D model aan als een OBJ of STL bestand. Andere extensies zijn wel mogelijk desgewenst.

  1. Kun je ook een mens scannen hiermee?

Het is alleen mogelijk om met de Eva scanner een deel van persoon of lichaam te scannen. Bijvoorbeeld het scannen van een torso en hoofd voor het maken van een buste. Het maken van een full body scan is hiermee niet mogelijk.

  1. Hoe lang duurt het 3D scannen van een (deel van een) persoon?

Ongeveer 10 tot 30 minuten ben ik bezig met het 3D scannen van een (deel van een) persoon. De verdere nabewerking van deze opgenomen data doe ik achteraf en niet ter plekke.

  1. Hebben deze 3D scanners ook beperkingen?

Elke scanner heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen en dat is bij deze scanners ook zo. Een reflecterend of glimmend oppervlak kan ik niet goed scannen en zal ik inspuiten met een speciale 3D scanning spray. Deze spray brengt een dun laagje poeder aan om de reflectie weg te nemen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij metalen oppervlakken of andere gegoten delen. Ook de kleur zwart is niet goed te scannen en hierbij zal ik ook de scanning spray moeten gebruiken.

  1. Zijn de 3D scanners ook te huren?

Nee dit kan niet. Omdat de 3D scanners met specifieke software worden aangestuurd die alleen op mijn computer staat kan ik de scanners niet verhuren.

3D scan proces